Winter is kou lijden voor vele mensen. Voor budgetmeterhouders biedt de toekenning van de minimale levering van aardgas een beetje soelaas. Ook een verwarmingstoelage kan een hulp zijn. Bovendien staat het OCMW klaar voor noodopvang voor wie onverwacht geen dak boven het hoofd heeft. Heb je vragen? Aarzel niet en neem contact op met een maatschappelijk werker via 014 33 15 11.

Op 21 december begint de winter officieel. Als je het financieel moeilijk hebt, duurt de winter dikwijls te lang. De kosten voor verwarming lopen immers snel hoog op. Het OCMW staat klaar voor wie hulp nodig heeft.

1. Minimale levering aardgas

Alle inwoners van onze gemeente met een budgetmeter aardgas die betalingsmoeilijkheden hebben, kunnen beroep doen op het OCMW. Het OCMW zorgt voor financiële steun tijdens de wintermaanden. Aan de budgetmeterhouder kan gevraagd worden de toegekende steun na de winter terug te betalen. Deze steun geldt voor alle inwoners, ook voor niet-cliënten. Een filmpje van Samenlevingsopbouw Vlaanderen vertelt je hoe het werkt: http://www.youtube.com/watch?v=GtLkI8why00.

2. Verwarmingstoelage

Verwarm je met huisbrandolie, verwarmingspetroleum of bulkpropaangas (type c)? Verwarm je met een individuele of een gemeenschappelijke ketel? Dan voorziet de overheid in sommige situaties een tussenkomst via het sociaal verwarmingsfonds. Je moet wel aan de juiste financiële voorwaarden voldoen. Wil je weten of je recht hebt op de verwarmingstoelage? Aarzel dan niet en doe binnen 60 dagen na de levering een aanvraag op het OCMW.

3. Noodopvang daklozen

Het OCMW biedt onderdak aan mensen die door een noodsituatie dakloos zijn. Hiervoor is een overeenkomst opgemaakt met de politiezone Balen-Dessel-Mol. Het gaat om een noodplan voor onvoorziene situaties. Nadien onderzoekt de sociale dienst de situatie en werken we samen met de betrokkene een duurzame regeling uit.

Naast deze maatregelen kan elke inwoner een vraag naar hulp stellen bij de sociale dienst wanneer er koude problemen zijn.